S.C. (John) Kraak

Accommodatie

Onbekend

Opstelling DUNO D 1

In de Hoofdklasse A van het zaterdagvoetbal heeft SC Feyenoord op eigen terrein een onnodig 1-1 gelijkspel behaald tegen DUNO uit Doorwerth. En dus deed de ploeg geen goede zaken in de strijd om de titel.

De thuisploeg toonde in het treffen verschillende gezichten. SC Feyenoord legde soms mooie aanvallen en individuele acties op de mat, maar leed ook af en toe te veel balverlies. SC Feyenoord sprong bovendien onzorgvuldig met de riante kansen om. Het kan dan ook echt alle kanten op met de ambitieuze Rotterdammers. Ondanks de tweede periodetitel is het vaak te wisselvallig. Dat kan de ploeg wel kan voetballen weet iedere kenner. Maar soms komt het er niet altijd uit.

Het reactie- en krachtpatsers voetbal van DUNO leverde de Gelderse formatie toch nog een punt op. De gepassioneerde ploeg kreeg uiteindelijk meer dan waar het recht op had. Opvallend was dat DUNO veel overtredingen nodig had om zichzelf staande te houden. En in defensief opzicht maakte DUNO op Varkenoord een zwakke indruk door teveel ruimte en dus kansen weg te geven. Als de ploeg onder druk wordt gezet is de ploeg behoorlijk kwetsbaar. De spelers maken teveel dekkingsfouten of laten hun mannetje teveel lopen.

SC Feyenoord staat nog steeds derde op de ranglijst. De equipe van Raymond Frehe behaalde in 21 duels 38 punten en heeft vier punten achterstand op lijstaanvoerder Sportlust’46. Voor aanvang van het treffen had SC Feyenoord nog twee punten achterstand op de Woerdense promovendus. Nummer twee van de ranglijst is DHSC met 41 punten. Het verschil met de Utrechtse volksclub is drie punten.

DUNO staat dertiende op de ranglijst met 25 punten uit 20 duels. De ploeg deed nog lang mee om de eerste periodetitel, maar vervolgens was het het spoor bijster. DUNO zakte in vier maanden tijd van de de eerste positie naar een p/d plek. Verleden jaar kwam het nog uit in de hoofdklasse B. De laatste vier seizoenen promoveerde DUNO van de tweede-naar de hoofdklasse.

In de eerste helft nam SC Feyenoord direct en enthousiast de regie in handen. De Varkenoorders zochten met veel overleg en geconcentreerd de aanval en werden in minuut 2 al gevaarlijk. De balvaardige Junior Obiku zette de bal voor op Jordy de Zwart, maar de spits die naar de amateurs van Sparta gaat verhuizen, verzuimde om de ban te breken voor de thuisploeg. In de zevende minuut leverde een Gelderse sporadische counter bijna succes op, maar Jean-Willy Mapinga zag zijn fraaie lob echter eindigen op het dak van het doel, nadat hij in stelling werd gebracht door Koen Huntelaar. Na ongeveer een kwartier deelden de gasten weer een waarschuwingsteken uit. Mapinga lanceerde vanaf de zijkant Roy Talsma. Diens inzet werd keurig gepareerd door SC Feyenoord-lijnkeeper Rick van den Burg. De doelman wist zich met uitstekende reddingen toch al te onderscheiden. Even later was SC Feyenoord dicht bij de openingstreffer. Een fraaie combinatie van spelbepaler Khalid Rahli en Matthew Jones werd door de veelvuldig mee opkomende rechtsachter niet afgerond.

Halverwege de eerste helft liet SC Feyenoord het weer in de afwerking afweten. Jordy de Zwart was niet in staat om rendement te halen uit een voorzet van Junior Obiku. In het slotkwartier van de eerste helft trachtte SC Feyenoord DUNO onder druk te zetten. Na een halfuur had De Zwart opnieuw het vizier niet op scherp staan. De robuuste midvoor zag zijn inzet na een hoekschop van Rahli van de lijn worden getrapt door een Gelderse verdediger. In de 33e minuut werd SC Feyenoord weer gevaarlijk via De Zwart. De aanvaller mikte de bal op aangeven van Rahli in het zijnet. Vlak daarna sprongen ook de gasten onzorgvuldig met een mogelijkheid om. Huntelaar zette met een pass Mapinga aan het werk en die schoot de bal voorlangs het vijandelijke doel. Opnieuw werd pijnlijk duidelijk dat de Rotterdamse defensie kwetsbaar is bij counters. Vlak voor rust deed SC Feyenoorder De Zwart opnieuw niet van zich spreken. De spits kopte de bal naast het Gelderse doel, na een assist van Rahli.

Ook in de tweede helft bleef SC Feyenoord het spel domineren. Vijf minuten na rust kreeg SC Feyenoord de eerste mogelijkheid op de eerste treffer. Adil Akanioui schoot de bal echter voorlangs het doel van DUNO-goalie Patrick ter Mate. Vervolgens wisselde Frehe De Zwart voor Duijnstee. Door de wissel wist SC Feyenoord de opponent nog meer onder druk te zetten. Toch werden de bezoekers halverwege de tweede helft weer gevaarlijk. Na een vlotte uitval legde de levensgevaarlijke Mapinga de bal breed op Roy Talsma, maar de topscorer van DUNO wist de trekker niet over te halen. Halverwege de tweede episode kroop SC Feyenoord zelfs nog door het oog van de naald. Talsma bracht met een scherpe corner Mats Grotenbreg in stelling en laatstgenoemde kopt de bal op de bovenkant van de lat. In minuut nummer 70 faalde SC Feyenoord opnieuw in de afronding. Een hoekschop van Rahli belandde voor de voeten van aanvoerder Jordy de Dobber, maar de inzet van de voorstopper leidde niet tot de openingsgoal. Amper zestig seconden later lieten de gastheren zien hoe het wel moet. Invaller Duijnstee had een aandeel in de fraaie treffer van Rahli. Diens volley leverde uiteindelijk de verdiende 1-0 op. Veel tijd hiervan te genieten werd de thuisploeg niet gegund. Na ongeveer vijf kwartier herstelde DUNO het evenwicht door oud-prof Jochem Jansen die een vrij trap van Talsma fraai van een doelpunt wist te voorzien. Daarmee werd het dus onverdiend 1-1. De Rotterdamse defensie mag zijn deze treffer wel aanrekenen.

In de slotfase van de tweede helft trapte SC Feyenoord opnieuw het gaspedaal in. In de 82e minuut resulteerde het Rotterdame aanvalsspel in een kans voor opnieuw Rahli, maar de topscorer met twaalf goals prikte de bal voorlangs het domein van DUNO-ballenstopper Ter Mate. Even later dwong DUNO nog zijn laatste kans van de wedstrijd af. Talsma hield zijn talenten verborgen door de bal naast te koppen. In de laatste vijf minuten werd SC Feyenoord nog driemaal gevaarlijk. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de 85e minuut. DUNO-doelverdediger Ter Mate keerde een inzet van Duijnstee en in tweede instantie schoot Rahli eveneens niet raak. Tijdens de laatste twee minuten was voorstopper Dobber tweemaal dicht bij de bevrijdende en winnende treffer. Hij kopte allereerst een hoekschop van Akanioui op de lat en schoot de bal vervolgens in de toegevoegde tijd nog naast het doel van Ter Mate.

En dus verzuimde SC Feyenoord zichzelf te belonen. De kampioenskandidaat had het gelijke spel aan zichzelf te wijten. In de hoofdklasse kan je je geen misstappen veroorloven. Dat werd dit weekend met de overwinningen van DHSC en Sportlust wel heel pijnlijk duidelijk.